Σάββατο 3 Ιουλίου 2010

Με διπλάσια οικονομική ανάπτυξη από τις εντός Ε.Ε. χώρες, πως να μην είναι αισιόδοξοι οι Νορβηγοί;

Σχόλιο Σ.Ο.: Η νορβηγική οικονομία σημείωσε ανάπτυξη περισσότερη του 4% τα τελευταία 15 χρόνια. Αυτό είναι διπλάσιο από τον μέσο όρο των κρατών-μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Ο Νορβηγός Πρωθυπουργός Γενς Στόλτενμπεργκ δήλωσε περήφανα πως «απ' όλα τα παλαιά, βιομηχανικά έθνη, εμείς είμαστε ξεκάθαρα οι καλύτεροι, και αυτοί που είναι πάνω από εμάς στις στατιστικές είναι σήμερα σε βαθειά κρίση». Το "νορβηγικό μοντέλο" οικονομικής ανάπτυξης βαθμολογείται ως θετικό για την δημιουργία πλούτου.

Σημειώνεται πως η ανεργία στην Νορβηγία είναι στο 3% μόνο, στην στιγμή που στην υπόλοιπη Ευρώπη κυμαίνεται μεταξύ 10% και 20%, ενώ στην Κύπρο της "φιλολαϊκής", "αριστερής" κυβέρνησης Χριστόφια σκαρφάλωσε για πρώτη φορά στο 7,2% ['Σημερινή' 03/07/2010]! Καθόλου παράξενο λοιπόν που σύμφωνα με πρόσφατες δημοσκοπήσεις οι Νορβηγοί είναι αισιόδοξοι για την οικονομία τους.

Διαβάστε επίσης:
- Η Νορβηγία πρώτη σε ποιότητα ζωής, 25η η Ελλάδα, 32η η Κύπρος
- Στα ύψη η αντίθεση των ευημερούντων Νορβηγών στην Ευρωπαϊκή Ένωση

- Οι αξίες της μεσαίας τάξης, η ασφάλεια και ο πατριωτισμός της Ελβετίας γοητεύουν τους μετανάστες της
- Η πολεμική αξιοπρέπεια της ειρηνικής Νορβηγίας και τα ελληνικά συμβολοκτονικά ρεζιλίκια στο Θωρηκτό Αβέρωφ
- Η τρομοκρατία του «πολιτικώς ορθού» σε Αγγλία και ΗΠΑ


norsk-c3b8kononomi


'Norway Post'
«Record growth for Norwegian economy»
06 April 2010

The Norwegian mainland economy has grown by more than four per cent over the last 15 years. This is twice as high as in the EU member nations, according to figures from the Department of Finance.

In comparison, the US has a growth in the same period of just over 2.5 per cent, Sweden a little more than 2 per cent and Denmark near 1.5 per cent, Dagens Næringsliv reports.

Only Slovakia, Poland the Baltic states and Ireland had higher economic growth than mainland Norway in the period 1995 to 2009, according to the newspaper.

- Of the old industrial nations, we are clearly best, and those above us on this statistics are now in a deep crisis, says Norwegian Prime Minister Jens Stoltenberg.

In his opinion, the fresh figures show that Norway's policy is furthering economic growth, and that the Norwegian model is positive for the creation of wealth.

(NRK/Aftenposten)

- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -

'Norway Post'
«Norwegians economic optimists»
08 June 2010

Despite the continuing economic unrest in the EU nations, Norwegians are still optimistic with regard to their own private economy, according to a new survey made in the second quarter.

The survey was made by Finance Norway (FNO), the trade organisation for banks, insurance companies and other financial institutions in Norway.

A comparable survey made among citizens of the EU nations show that they are far more pessimistic.

While unemployment among EU nations vary between 10 per cent to 20 per cent of the total labour force, in Norway it is around 3 per cent.

- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -

'Norway Post'
«Improvement for the shipbuilding industry»
09 June 2010

So far this year Norwegian shipyards have received new orders worth NOK 7 billion. This is twice the value of the total number of orders received in the whole of last year.

The shipbuilding industry is hopeful that this is a sign of a new period of prosperity fior the industry.

- It looks a bit brighter. We now hope for new orders worth another NOK 10 billion for the rest of the year, says Norsk Industri spokesman Egil Holland.

The development in Norwegian shipbuilding industry so far this year is somewhat better than for yards in the rest of Europe, NRK reports.

(NRK)

- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -

'Σημερινή'
«Δεν τιθασεύεται η ανεργία»
03 Ιουλίου 2010
Νάνσια Παλαλά

Σε περίοδο τουριστικής αιχμής ανέβηκε στο 7,2% με εκτιμήσεις για χειρότερες επιδόσεις μέχρι το τέλος του χρόνου

Χτυπά ανελέητα τους νέους, αφού το 18,4% από αυτούς στέκονται στην ουρά για ανεργιακό επίδομα. Στην ΕΕ τα ποσοστά σταθεροποιήθηκαν για δεύτερο συνεχή μήνα.

ΑΒΕΡΩΦ ΝΕΟΦΥΤΟΥ: Αντί να σταθούν στο πλάι των εργαζομένων, οι συντεχνίες τάσσονται υπέρ της φοροεπιδρομής την οποία προωθεί η Κυβέρνηση

Οι προσδοκίες ότι κατά την καλοκαιρινή περίοδο η ανεργία θα εμειώνετο λόγω τουρισμού διαψεύσθηκαν, αφού οι απολύσεις συνεχίζονται με αμείωτο ρυθμό και η ουρά έξω από το Ταμείο Ανεργίας μεγαλώνει. Οι εκτιμήσεις του Υπουργείου Οικονομικών ότι η ανεργία θα εκυμαίνετο φέτος κοντά στο 6,5% ανατρέπονται πριν ακόμα κλείσει ο χρόνος και μάλιστα στην αρχή του καλοκαιριού όταν παραδοσιακά ανοίγει η αγορά εργασίας και η ανεργία σημειώνει κάθετη πτώση. Σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοίνωσε χθες η Ευρωπαϊκή Στατιστική Υπηρεσία (Eurostat), η ανεργία στην Κύπρο ξεπέρασε το Μάιο το 7% κι ανήλθε στο 7,2% από 6,9% που ήταν τον Απρίλιο και 5,2% τον περσινό Μάιο.

Η ανεργία στην Κύπρο αυξάνεται την ίδια ώρα που στην Ευρωπαϊκή Ένωση το ποσοστό σταθεροποιείται στο 9,6%. Στα ίδια ποσοστά με την Κύπρο (από 7%-7,9%) κινούνται χώρες όπως η Ρουμανία, η Σλοβενια, η Δανία, η Τσεχία και το Ηνωμένο Βασίλειο.

Την πληρώνουν οι νέοι
Να σημειωθεί ότι άνκαι στην ΕΕ το ποσοστό της ανεργίας παρέμεινε το Μάιο στο ιστορικό ψηλό του 9,6%, το ποσοστό αυτό δεν παρουσιάζει μεταβολή τους τελευταίους τέσσερις μήνες.

Ποσοστό ρεκόρ «κτυπά» η ανεργία στην Κύπρο μεταξύ των νέων ηλικίας μέχρι 25 χρονών: Το Μάρτιο του 2010 έφτασε το 18,4% έναντι 12,9% το Μάιο του 2009.

Το ποσοστό ανεργίας των αντρών στην Κύπρο ανήλθε το Μάιο στο 7,2% από 7% τον Απρίλιο και 5,1% το Μάιο του 2009. Στις γυναίκες, το ποσοστό ανεργίας έφθασε το 7,1% από 6,9% τον Απρίλιο και 5,3% τον περσινό Μάιο.

Τι έχουν να πουν οι χειροκροτητές;
Κληθείς να σχολιάσει τις δυσάρεστες εξελίξεις στην αγορά εργασίας ο αναπληρωτής πρόεδρος του ΔΗΣΥ Αβέρωφ Νεοφύτου είπε πως μήνα με το μήνα τα στοιχεία για την ανεργία γίνονται ολοένα και πιο εφιαλτικά.

Ζούμε σε μια οικονομία η οποία παραδοσιακά τους καλοκαιρινούς μήνες αναπτύσσεται με γοργούς ρυθμούς λόγω του τουριστικού ρεύματος και η ανεργία μειώνεται λόγω της εργοδότησης στην τουριστική βιομηχανία ατόμων που αδρανούσαν κατά τη χειμερινή περίοδο. Φέτος βλέπουμε με μεγάλη ανησυχία να συμβαίνει ακριβώς το αντίθετο. Έχει συνειδητοποιήσει η Κυβέρνηση και ειδικά κάποιες συντεχνίες πού οδηγούν τους εργαζόμενους; Τι έχει να πει τώρα η, κατά τα άλλα, λαλίστατη υπουργός Εργασίας Σωτηρούλα Χαραλάμπους, η οποία προσπαθούσε να μας πείσει ότι η Κύπρος κατέχει την τρίτη καλύτερη θέση στην ΕΕ στον τομέα της αγοράς εργασίας; Τι έχουν να πουν οι ηγέτες των συντεχνιών ΠΕΟ και ΣΕΚ Πάμπης Κυρίτσης και Νίκος Μωυσέως, οι μόνιμοι χειροκροτητές της οικονομικής πολιτικής της Κυβέρνησης, η οποία οδηγεί στην αύξηση της ανεργίας;

Κτυπούν τις μικρομεσαίες
Σε παρατήρησή μας τι ακριβώς εννοεί ο κ. Νεοφύτου ανέφερε ως τρανό παράδειγμα, κατά την έκφρασή του, το γεγονός ότι οι συντεχνίες συμφώνησαν με την Κυβέρνηση στην αύξηση της φορολογίας των εταιρειών, καλούν μάλιστα τα κόμματα να ψηφίσουν την πρόταση αυτή χωρίς να σκέφτονται ότι οι εταιρείες είναι αυτές που δημιουργούν θέσεις εργασίας.

Με το να κτυπούν καθημερινά, τόνισε, αυτούς που προσφέρουν θέσεις εργασίας, δηλαδή τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, στις οποίες στηρίζεται η οικονομία μας, το μόνο που επιτυγχάνουν είναι να αυξήσουν την ανεργία. Έχουν προβληματιστεί τι θα συμβεί τον Οκτώβρη όταν θα κλείσει η πλειοψηφία των ξενοδοχειακών μονάδων και ακόμα χειρότερα το Δεκέμβριο, όταν η αγορά εργασίας θα είναι για τα καλά σε χειμερία νάρκη;

Γιατί αυτή η συμπεριφορά από τη ΣΕΚ;
Ο κ. Νεοφύτου διευκρίνισε ότι σέβεται και εκτιμά το συνδικαλιστικό κίνημα, όμως δεν είναι δυνατόν, όπως σημείωσε, να μη σχολιάσει ενέργειες κάποιων ηγεσιών, το αποτέλεσμα των οποίων θα είναι μοιραίο, αφού οδηγεί με μαθηματική ακρίβεια σε περαιτέρω και μάλιστα κατακόρυφη αύξηση της ανεργίας.

Μπορώ να κατανοήσω γιατί ο γ.γ. της ΠΕΟ Πάμπης Κυρίτσης, συνέχισε, είναι χειροκροτητής των κυβερνητικών προτάσεων για αύξηση της φορολόγησης των εταιρειών. Δεν μπορώ όμως να κατανοήσω γιατί χειροκροτεί τις θέσεις αυτές και ο γ.γ. της ΣΕΚ Νίκος Μωυσέως. Πρόκειται για θέσεις οι οποίες αντί να βοηθούν τα μέλη της συντεχνίας του, τα οδηγούν στην ανεργία. Θεωρούμε πρωτάκουστο σε μια χώρα όπου η ανεργία διπλασιάστηκε μέσα σε ένα χρόνο οι συνδικαλιστές να χειροκροτούν την Κυβέρνηση και τη φοροεπιδρομική της πολιτική και να τα βάζουν με τα πολιτικά κόμματα τα οποία προσπαθούν να σταματήσουν την πορεία αυτή.

Έχω κάθε δικαίωμα...
Σε παρατήρηση ότι οι δηλώσεις αυτές τον φέρνουν σε σύγκρουση με την ηγεσία των συνδικαλιστικών οργανώσεων ο κ. Νεοφύτου απάντησε ότι ως πολιτικός, ο οποίος εξελέγη για να υπερασπίζεται τους Κύπριους πολίτες, θεωρεί υποχρέωσή του να απαντήσει σε ενέργειες οι οποίες πλήττουν τους πολίτες.

Όπως οι ηγεσίες των συντεχνιών έχουν δικαίωμα να μας καλούν να ψηφίσουμε υπέρ της φορολόγησης, έτσι κι εγώ ως πολιτικός έχω δικαίωμα να απαντώ στις οικονομικές τους προσεγγίσεις. Όπως αυτοί έχουν δικαίωμα να σφίγγουν τα χέρια ο ένας του άλλου και να συμφωνούν σε φοροεπιδρομές έτσι κι εγώ έχω δικαίωμα να λέω την άποψή μου.

Καλά κάνει ο Χατζηπέτρου
Στις δηλώσεις του ο αναπληρωτής πρόεδρος του ΔΗΣΥ ανέφερε ότι κατανοεί πλήρως τη στάση που τηρεί ο γ.γ. της ΠΑΣΥΔΥ Γλαύκος Χατζηπέτρου.

«Προστατεύει τις θέσεις του εργοδότη των μελών της συντεχνίας της οποίας ηγείται, δηλαδή της Κυβέρνησης, αφού είναι η Κυβέρνηση που δίνει δουλειά στα μέλη της ΠΑΣΥΔΥ. Εκείνο που είναι δύσκολο να κατανοηθεί είναι η θέση της ΣΕΚ, η οποία δεν προστατεύει τους εργοδότες των μελών της, δηλαδή τον ιδιωτικό τομέα, ο οποίος δίνει ψωμί στα μέλη της, κατέληξε ο κ. Νεοφύτου.

Τι συμβαίνει στην υπόλοιπη Ευρώπη

Σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε χθες η Eurostat, στην ευρωζώνη το ποσοστό της ανεργίας παρέμεινε στο 10%, όσο ήταν δηλαδή τον Απρίλιο και το Μάρτιο του 2010.

Σημαντική αύξηση της ανεργίας παρατηρείται στην Ισπανία (19,9%) και στην Εσθονία (19% - το τρίμηνο του 2010), ενώ αντίθετα μικρά ποσοστά ανεργίας έχουν η Αυστρία (4%) και η Ολλανδία (4,3%).

Η Eυρωπαϊκή Στατιστική Υπηρεσία αναφέρει ότι 23,1 εκ. άνθρωποι στην ΕΕ ήταν άνεργοι το Μάιο εκ των οποίων οι 15,8 εκ. ήταν στην ευρωζώνη.

Σε ετήσια βάση, το ποσοστό ανεργίας των αντρών στην ευρωζώνη ανήλθε στο 9,9% από 9,2% το Μάιο του 2009 και στην ΕΕ στο 9,7% από 8,9%.

Το ποσοστό ανεργίας των γυναικών αυξήθηκε από 9,5% σε 10,2% στην ευρωζώνη και στο 9,5% από 8,8% στην ΕΕ.
Το μεγαλύτερο πρόβλημα ανεργίας αντιμετωπίζουν οι νέοι. Το ποσοστό ανεργίας των νέων ηλικίας μέχρι 25 ετών ανήλθε το Μάιο του 2010 στο 19,9% στην ευρωζώνη και στο 20,5% στην ΕΕ.

- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -

'New York Times'
«Thriving Norway Provides an Economics Lesson»
13 May 2009
Landon Thomas Jr.

OSLO - When capitalism seemed on the verge of collapse last fall, Kristin Halvorsen, Norway's Socialist finance minister and a longtime free market skeptic, did more than crow.

As investors the world over sold in a panic, she bucked the tide, authorizing Norway's $300 billion sovereign wealth fund to ramp up its stock buying program by $60 billion - or about 23 percent of Norway 's economic output.

"The timing was not that bad," Ms. Halvorsen said, smiling with satisfaction over the broad worldwide market rally that began in early March.

The global financial crisis has brought low the economies of just about every country on earth. But not Norway.

With a quirky contrariness as deeply etched in the national character as the fjords carved into its rugged landscape, Norway has thrived by going its own way. When others splurged, it saved. When others sought to limit the role of government, Norway strengthened its cradle-to-grave welfare state.

And in the midst of the worst global downturn since the Depression, Norway's economy grew last year by just under 3 percent. The government enjoys a budget surplus of 11 percent.

By comparison, the United States is expected to chalk up a fiscal deficit this year equal to 12.9 percent of its gross domestic product and push its total debt to $11 trillion, or 65 percent of the size of its economy.

Norway is a relatively small country with a largely homogeneous population of 4.6 million and the advantages of being a major oil exporter. It counted $68 billion in oil revenue last year as prices soared to record levels. Even though prices have sharply declined, the government is not particularly worried. That is because Norway avoided the usual trap that plagues many energy-rich countries.

Instead of spending its riches lavishly, it passed legislation ensuring that oil revenue went straight into its sovereign wealth fund, state money that is used to make investments around the world. Now its sovereign wealth fund is close to being the largest in the world, despite losing 23 percent last year because of investments that declined.

Norway's relative frugality stands in stark contrast to Britain, which spent most of its North Sea oil revenue - and more - during the boom years. Government spending rose to 47 percent of G.D.P., from 42 percent in 2003. By comparison, public spending in Norway fell to 40 percent from 48 percent of G.D.P.

"The U.S. and the U.K. have no sense of guilt," said Anders Aslund, an expert on Scandinavia at the Peterson Institute for International Economics in Washington. "But in Norway, there is instead a sense of virtue. If you are given a lot, you have a responsibility."

Eirik Wekre, an economist who writes thrillers in his spare time, describes Norwegians' feelings about debt this way: "We cannot spend this money now; it would be stealing from future generations."

Mr. Wekre, who paid for his house and car with cash, attributes this broad consensus to as the country's iconoclasm. "The strongest man is he who stands alone in the world," he said, quoting Norwegian playwright Henrik Ibsen.

Still, even Ibsen might concede that it is easier to stand alone when your nation has benefited from oil reserves that make it the third-largest exporter in the world. The money flowing from that black gold since the early 1970s has prompted even the flintiest of Norwegians to relax and enjoy their good fortune. The country's G.D.P. per person is $52,000, behind only Luxembourg among industrial democracies.

As in much of the rest of the world home prices have soared here, tripling this decade. But there has been no real estate crash in Norway because there were few mortgage lending excesses. After a 15 percent correction, prices are again on the rise.

Unlike Dublin or Riyadh, Saudi Arabia, where work has stopped on half-built skyscrapers and stilled cranes dot the skylines, Oslo retains a feeling of modesty reminiscent of a fishing village rather than a Western capital, with the recently opened $800 million Opera House one of the few signs of opulence.

Norwegian banks, said Arne J. Isachsen, an economist at the Norwegian School of Management, remain largely healthy and prudent in their lending. Banks represent just 2 percent of the economy and tight public oversight over their lending practices have kept Norwegian banks from taking on the risk that brought down their Icelandic counterparts. But they certainly have not closed their doors to borrowers. Mr. Isachsen, like many in Norway, has a second home and an open credit line from his bank, which he recently used to buy a new boat.

Some here worry that while a cabin in the woods and a boat may not approach the excesses seen in New York or London, oil wealth and the state largesse have corrupted Norway's once-sturdy work ethic.

"This is an oil-for-leisure program," said Knut Anton Mork, an economist at Handelsbanken in Oslo. A recent study, he pointed out, found that Norwegians work the fewest hours of the citizens of any industrial democracy.

"We have become complacent," Mr. Mork added. "More and more vacation houses are being built. We have more holidays than most countries and extremely generous benefits and sick leave policies. Some day the dream will end."

But that day is far off. For now, the air is clear, work is plentiful and the government's helping hand is omnipresent - even for those on the margins.

Just around the corner from Norway's central bank, for instance, Paul Bruum takes a needle full of amphetamines and jabs it into his muscular arm. His scabs and sores betray many years as a heroin addict. He says that the $1,500 he gets from the government each month is enough to keep him well-fed and supplied with drugs.

Mr. Bruum, 32, says he has never had a job, and he admits he is no position to find one. "I don't blame anyone," he said. "The Norwegian government has provided for me the best they can."

To Ms. Halvorsen, the finance minister, even the underside of the Norwegian dream looks pretty good compared to the economic nightmares elsewhere.

"As a socialist, I have always said that the market can't regulate itself," she said. "But even I was surprised how strong the failure was."

This article has been revised to reflect the following correction:

Correction: May 22, 2009
An article on May 14 about Norway's relative economic stability in the midst of a global downturn misstated its debt status. While the government enjoys a budget surplus and is a net creditor, it has liabilities related to social security and other programs equal to about 50 percent of its gross domestic product; its ledger is not "entirely free of debt."

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου